Η 8η Μαρτίου εδώ και αρκετές δεκαετίες, αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες για την απόκτηση ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για το γυναικείο φύλο, σε κάθε πτυχή της κοινωνίας.

Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, έφηβα κορίτσια, φοιτήτριεςγυναίκες εργαζόμενες, γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει βία ή διακρίσεις, υπενθυμίζονται ότι ο αγώνας για την επίτευξη αξιοπρεπούς αντιμετώπισης ως προς το πρόσωπο τους θα συνεχίζεται αδιάκοπα, μέχρι να εξαλειφθεί και η τελευταία διάκριση εις βάρος της οποιασδήποτε γυναικάς σε κάθε μέρος του πλανήτη.

Σύμφωνα με στατιστικές, 60 χρονιά θα χρειαστούν για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων στην Ευρώπη, με τους τωρινούς ρυθμούς στην εφαρμογή πολιτικών και καλλιέργειας κουλτούρας, για την ίση αντιμετώπιση των δύο φύλων. Σε παγκόσμιο επίπεδο νομικοί περιορισμοί αποτρέπουν 2.7 δισεκατομμύρια γυναίκες από το να έχουν πρόσβαση στις ίδιες επιλογές επαγγελματικής σταδιοδρομίας με τους άντρεςενώ 1 στις 3 γυναίκες βιώνει έμφυλη βία.

Ο δρόμος είναι μακρύς, η προσπάθεια που χρειάζεται να γίνει από όλα τα μέλη και φορείς της κοινωνίας, ακόμα μεγαλύτερη. Ωστόσο, οι γυναίκες δεν μπορούμε να περιμένουμε παθητικά μέχρι η κοινωνία να γίνει ίση, ώστε να αισθανθούμε ‘’ορατές’’. Η κάθε γυναίκα ξεχωριστά, ας χαράξει τη δική της πορεία, ας αποδείξει πρώτα στον εαυτό της και μετά στο κοινωνικό σύνολο ότι μπορεί να καταφέρει πολλά. Νομοτελειακά η ίση μεταχείριση γυναικών και ανδρών σύντομα θα αποτελέσει νόρμα και κουλτούρα βαθιά ριζωμένη στις κοινωνίες του κόσμου.

Ας κάνουμε το 2021 μια χρονιά σήμα κατατεθέν για το γυναικείο φύλο.

Ας γίνει το 2021 η χρονιά στην οποία κάθε γυναίκα θα νιώσει πραγματικά ΔΥΝΑΤΗ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ, ΣΙΓΟΥΡΗΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ.

 

Βασιλική Παπαευσταθίου

Γραμματέας Τύπου

Εκτελεστικής Επιτροπής

ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ