ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μαζί θα διαμορφώσουμε το νέο, το καινοτόμο, μια Νέα Πρωτοπορία

Η Φοιτητική Παράταξη Κυπρίων ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ είναι αυτοτελής, πρωτοπόρος, μαζική, συνδικαλιστική πολιτική οργάνωση φοιτητών που αγωνίζεται στον ιδεολογικοπολιτικό χώρο της κεντροδεξιάς με τις αρχές του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού. Κυρίαρχα ιδεώδη της πολιτικής μας είναι αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πυρήνας των πολιτικών μας θέσεων και φάρος των δράσεων μας είναι η δικαιωμένη ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Ο σύγχρονος κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι ανθρωποκεντρική ιδεολογία μέσα από την οποία το άτομο βρίσκει το ρόλο του στην κοινωνία. Σε μια ανοικτή κοινωνία, η ελευθερία είναι το υπέρτατο ιδανικό και δεν προβάλλεται κατ` αντιδιαστολή στην ισότητα, αλλά αντίθετα, οδηγεί προς την πραγματική ισότητα. Η ιδεολογική μας τοποθέτηση δημιουργεί στόχους, καθορίζει σκοπούς, κινητοποιεί δρώντες και τροχιοδρομεί δράσεις. Είναι γι’ αυτό που αποτελεί την πεμπτουσία ολόκληρης της παρουσίας και της δραστηριοποίησης μας.
Έχουμε συγκεκριμένο όραμα για την κοινωνία μας, την ευρωπαϊκή οικογένεια, τον κόσμο:

 • Είμαστε αμετανόητοι υποστηρικτές της ελευθερίας σκέψης, βούλησης και έκφρασης.
 • Εργαζόμαστε με ζήλο και αφοσίωση για τα εθνικά συμφέροντα του τόπου μας.
 • Στηρίζουμε την ανοιχτή κοινωνία των πολιτών και τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
 • Πιστεύουμε στην ισότητα ευκαιριών αλλά και στην αναγνώριση των ικανοτήτων και αναγκών του κάθε ανθρώπου.
 • Είμαστε ταγμένοι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής. Επιζητούμε μια Κύπρο σύγχρονη στη καρδιά μιας ολοένα και πιο ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα ενισχύει συνεχώς τη θεσμική της αποτελεσματικότητα με κραταιά παρουσία στο διεθνές σκηνικό.
 • Μέσα από τη δράση μας προάγουμε τις αξίες της συμμετοχής στα κοινά, της ανιδιοτελούς προσφοράς, και της συνεχούς συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο.
 • Αμετάθετος μας στόχος είναι η μεταφορά των νέων ανθρώπων στο επίκεντρο της πολιτικής διαδικασίας. Η αισθητή παρουσία τους στις αρένες, όπου κρίνεται το κοινό τους μέλλον.
 • Βασική επιδίωξη μας είναι ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού κόσμου μέσω της προσαρμογής του στα νέα διεθνή, οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας της γνώσης και στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης.

Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ πιστεύει συνειδητά στην ιερή έννοια της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Αντιτάσσεται σθεναρά σε όλες ανεξαίρετα τις μορφές ολοκληρωτισμού ή καταπίεσης ή βιασμού της ανθρώπινης ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.

Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ πιστεύει αταλάντευτα στην ισότητα, την αδελφοσύνη, τον αλληλοσεβασμό, την κοινωνική δικαιοσύνη που πηγάζει από τις αρχές και την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας.

Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ πιστεύει στον ελεύθερο, καλόπιστο και εποικοδομητικό διάλογο. Αποδέχεται τη διαφωνία, τον έντιμο ανταγωνισμό, την ελεύθερη και αβίαστη διακίνηση ιδεών και απόψεων, χωρίς υπονόμευση, σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ αγωνίζεται στον ίδιο ιδεολογικό πλαίσιο με το ΔΗ.ΣΥ και αποτελεί το φοιτητικό κομμάτι της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. Αποτελεί την πιο άδολη και καθάρια φωνή της νεολαίας, αφού πέρα και έξω από τα γρανάζια της πολιτικής καθημερινότητας και της κομματικής πολυγλωσσίας αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών και αγωνίζεται για το συμφέρον των φοιτητών. Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ συμμετέχει σε όλα τα όργανα του ΔΗ.ΣΥ και της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ και ως φορέας ιδεών και απόψεων, ως διαπρύσιος κήρυκας της Ελληνικής μας καταγωγής και του Ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού διεκδικεί και αγωνίζεται με ελευθερία λόγου και ορθοφροσύνη. Όντας μέλη μιας πολυκομματικής δημοκρατίας στην οποία η βούληση του λαού διαχέεται στα κόμματα, τα οποία μέσω των συλλογικών τους οργάνων έχουν τη θεσμική υποχρέωση να την προωθούν στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η παράταξή μας μεταφέρει τα αιτήματα και τις απόψεις των φοιτητών στη Βουλή μέσω των βουλευτών του ΔΗ.ΣΥ. Όπου και όταν χρειαστεί, η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ με τη συνεχή παρουσία της προβάλλει και δημοσιοποιεί τις διαφωνίες της με το ΔΗ.ΣΥ, χωρίς να συνασπίζεται με τις ύβρεις και τον πόλεμο των αντιπάλων του.

Ως Παράταξη, η Πρωτοπορία έχει οικονομική αυτονομία αλλά και αυτονομία στις αποφάσεις. Απαλλαγμένη από «έτοιμες γνώμες» και «τυφλές υποταγές», η Πρωτοπορία εκφράζει τα πραγματικά συμφέροντα των φοιτητών. Η Πρωτοπορία έχει αποδείξει πολλές φορές πως για να προστατέψει τα συμφέροντα των φοιτητών δεν διστάζει να διαφωνήσει και με τον ιδεολογικό χώρο από τον οποίο προέρχεται εκφράζοντας δημοσίως τις όποιες διαφωνίες της.

Έλα και ΕΣΥ…

 • στη μεγάλη και δημοκρατική Παράταξη
 • στη δυναμικότερη ομάδα
 • στην ειλικρινή και αληθινά καθάρια φοιτητική φωνή
 • στη Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ!