Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις τελευταίες εξελίξεις και τις επικείμενες αποφάσεις για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων για τη νέα ακαδημαϊκή χρόνια, καταλαμβάνοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικά στις εν λόγω αποφάσεις.

Ως υπεύθυνη παράταξη θέτουμε ως προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτο αγαθό την ασφάλεια της υγειάς των φοιτητών και της αξίας που προσθέτει στην ακαδημαϊκή τους πορεία.

Κύριο μας μέλημα είναι η επιστροφή των φοιτητών στο φυσικό τους περιβάλλον που δεν είναι άλλο από τα πανεπιστήμια, τα αμφιθέατρα, τις αίθουσες διδασκαλίας και τη διά ζώσης εκπαίδευση.

Ως εκπρόσωποι των φοιτητών έχουμε την ευθύνη αλλά και το χρέος να προωθήσουμε προτάσεις ρεαλιστικές, προσαρμοσμένες στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, οι όποιες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φοιτητών και των πανεπιστημίων μας

Έχοντας εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές, το Υπουργείο Υγειάς, αλλά κυρίως στους ειδικούς, την Επιδημιολογική Ομάδα, θεωρούμε ότι είναι γνώστες της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και οι ικανότεροι στο να κρίνουν ποιο είναι το ιδανικότερο επιστημονικό μέσο για την ασφαλή επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια.

Αντιλαμβανόμενοι τις διαφορές που προκύπτουν στα πανεπιστήμια σε σύγκριση με παρόμοιου τύπου εκπαιδευτικά συστήματα όπως το σχολείο δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, αφού ο αριθμός των μαθητών είναι  πολύ μικρότερος στις τάξεις αλλά και ο κύκλος συναναστροφής τους στην καθημερινότητα, πράγμα που διαφοροποιεί τις διαδικασίες ιχνηλάτησης  αλλά και ελέγχου τυχών αλυσίδων που πιθανόν να προκύψουν.

Είναι αδήριτη ανάγκη όμως, να ξεκαθαρίσουμε ότι οποιοδήποτε επιδημιολογικό μέσο αποφασιστεί για επιστροφή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια (Rapid Test – τεστ ταχείας ανίχνευσης ή PCR test), απαιτούμε να εξασφαλιστεί  προσιτή τιμή για όλους τους φοιτητές. Σε αυτά τα πλαίσια καλούμε τα Πανεπιστήμια της χώρας, να σταθούν αρωγοί και να στηρίξουν τους φοιτητές με οικονομικά προβλήματα και αυτούς που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, παρέχοντας τους οποιοδήποτε τεστ δωρεάν. Επίσης, είναι σημαντικό τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα να μεριμνήσουν μαζί με το Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία σημείων διενέργειας test εντός Πανεπιστημίων, για αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας για τους φοιτητές. Τονίζουμε πως σχετικά με τα PCR testυπάρχει πιθανόν κώλυμα στη διαδικασία, αφού το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου test ανακοινώνεται κατά μέσο όρο εντός 4-6 ωρών.

Σημαντικό σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο μέχρι στιγμής που θα βοηθήσει την κοινωνία να επανέλθει το συντομότερο στην κανονικότητα. Καλούμε λοιπόν τους συμφοιτητές μας να αγκαλιάσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα βάζοντας το δικό τους λιθαράκι, στην προσπάθεια για επιστροφή στην ολική δια ζώσης εκπαίδευση.

Χαιρετίζουμε την απόφαση των πανεπιστημίων για επιστροφή́ των φοιτητών με φυσική παρουσία τουλάχιστον στο 80% πληρότητας και τους καλούμε να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα στον σχεδιασμό για τα πλάνα διαχείρισης κρούσματος/ επαφής, και απολύμανσης των αιθουσών όπου και όποτε κριθεί αναγκαίο.

Η διαδικτυακή εκπαίδευση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, όμως δεν συγκρίνεται με την δια ζώσης εκπαίδευση. Ένα υβριδικό μοντέλο διδασκαλίας ίσως να συζητηθεί με τις αρχές των πανεπιστήμιων όμως δεν αποτελεί για εμάς επαρκή μέθοδο διδασκαλίας που θα εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των πτυχίων μας. Πρώτιστος στόχος για όλους τους αρμόδιους φορείς πρέπει είναι η δια ζώσης επιστροφή των φοιτητών.

Τόσο η ηγεσία της Φοιτητικής Παράταξης Κύπριων Πρωτοπορία όσο και η ηγεσία της ΠΟΦΕΝ βρίσκονται καθημερινά σε επαφή με τους αρμοδίους φορείς για να επιτύχουν την ομαλή και ασφαλή επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια μας το συντομότερο δυνατόν.

Στα πλαίσια αυτά έχουμε σκοπό να διοργανώσουμε ανοικτές συζητήσεις με ειδικούς και τους εμπλεκόμενους φορείς,  όπως τη σημερινή ,ούτως ώστε ο φοιτητής να έχει την δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις και να εκφράσει τους προβληματισμούς του κατευθείαν με τους ειδικούς.

Στην σημερινή μας ανοικτή συζήτηση με τον Δρ. Λεόντιο Κωστρίκη στην παρουσία του ίδιου του Υπουργού Υγείας, ανταλλάχθηκαν απόψεις και  συζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν πρωτίστως την ασφάλεια της υγείας των φοιτητών σε συνδυασμό με την επιστροφή τους με φυσική παρουσία στα Πανεπιστήμια. Σε αυτά τα πλαίσια η παράταξη μας θα παρουσιάσει τις προτάσεις της γραπτώς τις αμέσως επόμενες μέρες στον Υπουργό.

Τέλος, αναμένουμε από τις αρμόδιες αρχές λαμβάνοντας υπόψιν πάντα την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, να επανεξετάσουν το οποιοδήποτε μετρό αναχαίτησης της πανδημίας που επηρεάζει άμεσα τους φοιτητές.

Αυτό́ θα συνεχίσουμε να πράττουμε πάντα υπεύθυνα, με μοναδικό γνώμονα τον φοιτητή και τις ανάγκες του.