12 Οκτωβρίου 2020 και το πολιτικό σύστημα της Κύπρου σείεται συθέμελα αφότου δέχθηκε την ατομική βόμβα του «Al Jazeera». Το περιεχόμενό των αποκαλύψεων, μετά από μερικά 24ώρα, είναι γνωστό σε όλους. Ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαιτώ να ξεκινήσει άμεσα η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης αλλά και όλης της υπόλοιπης διαδικασίας του επενδυτικού προγράμματος ούτως ώστε να επέλθει η δικαιοσύνη και να ανακτήσει η Κύπρος το χαμένο της κύρος. Σκοπός αυτής της παρέμβασης όμως τονίζω πως δεν είναι να υποδείξω στην κυβέρνηση τον τρόπο διερεύνησης για το όλο ζήτημα.

Αντιθέτως, επιθυμώ να αναφερθώ στο, κατά την άποψη μου, μεγαλύτερο αντίκτυπο που θα έχει το συγκεκριμένο ζήτημα στην κοινωνία των πολιτών. Άμεσο αποτέλεσμα των συνταρακτικών γεγονότων θα αποτελέσει η γιγάντωση της απαξίωσης των πολιτών προς τους πολιτειακούς θεσμούς ειδικότερα από τη, θερμόαιμη, νέα γενιά. Ακόμα και πριν την εξέλιξη με το βίντεο η τελευταία έρευνα της StockWatch για την αξιοπιστία των δημοσίων οργανισμών του νησιού  έδειξε τους θεσμούς «Βουλή», «πολιτικοί στην Κύπρο» και «πολιτικά κόμματα στην Κύπρο» στις 3 τελευταίες θέσεις.

Ακριβολογώντας, η απαξίωση των νέων δεν μπορεί να θεωρείται αναίτια και αδικαιολόγητη μετά και τις νέες αποκαλύψεις. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να δηλώνουμε με τη μεγαλύτερη ευκολία την αποστροφή μας από τα πολιτικά δρώμενα. Οι απόψεις σε αυτό το μήκος κύματος προκαλούν προβληματισμό και επιπλέον αβεβαιότητα. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη ο πολίτης «δι’απλώς ουδέν των άλλων ορίζεται η τω μετέχειν κρίσεως και αρχής». Ο πολίτης, οφείλει να ενημερώνεται, να νοιάζεται για τα πολιτικοκοινωνικά γίγνεσθαι, να εκφράζει την άποψη του και να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία.

Ο νέος πολίτης πρέπει να έχει κατά νου πως αυτά που σπέρνει τώρα θα τα θερίσει μετά, εννοώντας ότι με τη δική του συμπεριφορά και πορεία θα εξαρτηθεί η πορεία της πολιτικής και του κράτους για τα επόμενα χρόνια. Προσωπική άποψη είναι πως μέσα σε αυτό το χάος βρίσκεται το ελατήριο που θα σπρώξει τους νέους και την κοινωνία να δώσουν τη γροθιά σε οτιδήποτε δεν τους εμπνέει και με αποφασίστηκα βήματα να εκσυγχρονίσουν το πονεμένο κυπριακό πολιτικό σύστημα αλλά και την κοινωνία στην ολότητα της.

Η φυσική εξέλιξη της πικρίας και της αγανάκτησης πρέπει να είναι το πείσμα για τομές και όχι η πλήρης απάθεια που ισούται με την ανοχή. Η νέα γενιά πρέπει με την ενεργό ενασχόληση της με τα κοινά να δώσει το σύνθημα της αλλαγής σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Η νεολαία επιβάλλεται να είναι πρωτοπόρος στις καινοτομίες που θα αναδιοργανώσουν την πολιτική και θα τη φέρουν πιο κοντά στους πολίτες. Η νέα γενιά, έχει το χρέος να πρωταγωνιστήσει, να θέσει τη νέα ηθική στη πολιτική, να χαράξει τη καινούρια πορεία για τον εκσυγχρονισμό της Κύπρου. Πρέπει να δηλώσει παρών σε όλες τις νέες προκλήσεις που θα έρθουν!

 

Γιώργος Πογιατζής

Αντιπρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΦΠΚ Πρωτοπορία