Στις 19 με 22 Νοεμβρίου έλαβε χώρα το πρώτο, διαδικτυακό κογκρέσο της Φοιτητικής Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EDS) για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021 υπό τον τίτλο, ‘Επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας στη διάρκεια της παγκόσμιας υγειονομικής πανδημίας.’ Στο κογκρέσο έλαβαν μέρος 35 μέλη οργανισμοί από 30 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Την Παράταξή μας εκπροσώπησαν ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΦΠΚ Πρωτοπορίας, Κωνσταντίνος Σακκάδας και η Co- chair της ομάδας εργασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Κατερίνα Κυριάκου, καθώς επίσης και ο αντιπρόεδρος του EDS, Ιάκωβος Ιακώβου.
Στο κογκρέσο συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως μεταξύ άλλων ο ψηφιακός φόρος ο οποίος φαίνεται να προκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εναλλακτική λύση μετά και την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένον Πολιτειών, τρόποι αντιμετωπίσεις της οικονομικής κρίσης η οποία διαβλέπεται, οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία, και η περεταίρω ενοποίηση των Ευρωπαϊκών Εθνικών ηλεκτρικών δικτύων.
Μέσα στα πλαίσια του κογκρέσου η ΦΠΚ Πρωτοπορία ενημέρωσε τα μέλη του EDS, τόσο προφορικά όσο και με την προβολή βίντεο, σχετικά με το προκλητικό και παράνομο άνοιγμα των Βαροσίων, καθώς και για την προκλητική φιέστα – picnic – που στήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρό και τον εγκάθετό του στα κατεχόμενα. Ως ΦΠΚ Πρωτοπορία, κάναμε σαφές ότι τέτοιες ενέργειες στρέφονται ενάντια α) στα ψηφίσματα του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, β) σε αποφάσεις Συνόδων Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης γ) στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. Επίσης έγινε σαφές ότι τέτοιες ενέργειες τορπιλίζουν τις ελπίδες για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος και γι’ αυτό φέρει ακεραία την ευθύνη η Τουρκία.
Ως ΦΠΚ Πρωτοπορία, τονίσαμε ότι παραμένουμε πιστοί στην ελπίδα για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, βασισμένο στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα εγγυάται την ειρηνική διαβίωση στην γη των πατέρων μας.