Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες φέτος λόγω της πανδημίας, συμμετείχαμε στην συμβολική διαμαρτυρία της ΠΟΦΕΝ στα οδοφράγματα της Δερύνειας και του Λήδρα Πάλλας, όπου αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας παρέδωσε το ψήφισμα καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την παράνομη ανακήρυξη του Ψευδοκράτους. Η ενέργεια στην οποία προχώρησαν η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και η Άγκυρα, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 του Νοέμβρη του 1983 παρά μόνο έκνομη και αποσχιστική μπορεί να χαρακτηριστεί. Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει την ενέργεια αυτή και καμιά χώρα εκτός από την Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την παράνομη οντότητα, αυτή η απαράδεκτη, παράνομη και διχαστική κατάσταση συνεχίζεται, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία της Τουρκίας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση βασικών αρχών διεθνούς δικαίου.

Καταδικάζουμε έντονα την προκλητική, παράνομη και απαράδεκτη ενέργεια των τούρκικων κατοχικών δυνάμεων στην Αμμόχωστο, με τις οδηγίες του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν. Η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της και όχι στους εγκάθετους της Άγκυρας.

Με συνέπεια και υπευθυνότητα δηλώνουμε ξεκάθαρα πως για εμάς η διχοτόμηση δεν ήταν και ούτε πρόκειται ποτέ να είναι επιλογή. Σταθερή μας επιδίωξη ήταν, είναι και θα είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Κανένα παράνομο μόρφωμα και καμμιά χώρα με επεκτατικές και αχόρταγες ορέξεις δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα του αγώνα μας για επιστροφή!