50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Αυτή η μέρα μας θυμίζει τον πόνο, την αδικία και τον αγώνα που συνεχίζεται για ελευθερία και δικαιοσύνη στην πατρίδα μας. Η σημερινή μέρα μας υπενθυμίζει το χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας.

Πενήντα χρόνια μετά, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές στις καρδιές μας. Θυμόμαστε τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την Κύπρο, τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, τους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και τους αγνοούμενους που ακόμα αναζητούμε. Δεν ξεχνάμε και δεν σταματάμε να διεκδικούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επανένωση της Κύπρου.

Ως ΦΠΚ Πρωτοπορία, καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες εορταστικές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα εδάφη μας, οι οποίες αποτελούν πρόκληση και προσβολή στη μνήμη των πεσόντων μας. Ενώ εμείς αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες μας με τρισάγια και μνημόσυνα, η Τουρκία επιλέγει να επιδεικνύει την ισχύ της με παρελάσεις, επιδείξεις στρατιωτικής δύναμης και εορταστικές εκδηλώσεις. Αυτή η προκλητική συμπεριφορά μας υπενθυμίζει ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Η απειλή παραμένει υπαρκτή και ο χρόνος δυστυχώς συμμαχεί με αυτούς που διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Κύπρο.

Η τουρκική εισβολή του 1974 άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους, και χιλιάδες πρόσφυγες. Η βία, οι καταστροφές και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν τότε συνεχίζουν να βαραίνουν τη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας. Οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτών των γεγονότων και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Η πολιτική μας θέση είναι ξεκάθαρη: η μόνη αποδεκτή λύση είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Η διχοτόμηση δεν είναι επιλογή. Πρέπει να διεκδικήσουμε την επανένωση της Κύπρου μας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Η ανοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην κατοχή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της και να σταματήσει τις προκλήσεις και την επιθετικότητα.

Ως ΦΠΚ Πρωτοπορία, εργαζόμαστε ακατάπαυστα για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Η θυσία των ηρώων μας, μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Ως νέοι και νέες, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα τους. Η ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο παραμένει ζωντανή. Η Κύπρος μας αξίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία.

Δεν ξεχνάμε. Δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε.