Τον Νοέμβριο του 1973 έλαβε χώρα η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η πλέον κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση, η οποία υπήρξε προάγγελος της πτώσης της Χούντας των συνταγματαρχών. Η Ελλάδα, από τις 21 Απριλίου 1967, βρισκόταν σε καθεστώς στυγνής δικτατορία. Οι δικτάτορες, επέλεγαν σε παρατεταμένο χρόνο, να καταπατούν κάθε ατομική ελευθερία των πολιτών, με κυριότερη την αξία της δημοκρατίας, και να προβαίνουν σε εξορίες και βασανιστήρια, εναντίον πολιτικών προσώπων και πολιτών.
Όταν η Κυβέρνηση, αποφάσισε να επέμβει βίαια ο στρατός, για καταστολή της εξέγερσης, τότε επήλθε και η ο κορύφωση των εκδηλώσεων των εξεγερμένων, στις 17 Νοεμβρίου. Ένα από τα άρματα μάχης που βρισκόταν έξω από το Πολυτεχνείο έριξε τη σιδερένια πύλη τη στιγμή που σε αυτήν βρίσκονταν φοιτήτριες/τές. Ο ραδιοφωνικός σταθμός συνέχισε τη λειτουργία του, ακόμα και μετά την είσοδο του άρματος στη σχολή. Οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και άρχισαν να κατατρέχουν τις/τους φοιτήτριες/τές, οι οποίες/οι είχαν αποφασίσει μαζικά να κατατρέξουν στην έξοδο του κτηρίου και να βρουν καταφύγιο σε γειτονικά σπίτια.
Η 17η Νοεμβρίου 1973, αποτελεί μία ακόμη μαύρη ημέρα για την ελληνική ιστορία, αφού είχαν ως τραγικό απολογισμό τον τραυματισμό πολλών αθώων. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ανέκαθεν αποτελούν σημείο αναφοράς των αξιών της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Έτσι κάθε χρόνο, στις 17 Νοεμβρίου, η μνήμη ξαναζωντανεύει και στρέφεται σε όσες και όσους έζησαν τις τραγικές στιγμές του Πολυτεχνείου. Οι φοιτήτριες/τές σε Ελλάδα και Κύπρο αποδίδουν φόρο τιμής σε αυτές και αυτούς που αγωνίστηκαν με σθένος για την δημοκρατία, την ελευθερία και τα ίσα δικαιώματα, με πίστη στην αξία των ιδανικών αυτών.
Ως ΦΠΚ Πρωτοπορία, οφείλουμε να ερμηνεύσουμε τα όσα ιστορικά εκτυλίσσονται και να παραδειγματιζόμαστε προς αποφυγή και διαμόρφωση ενός πλέον ελπιδοφόρου μέλλοντος, χωρίς εντάσεις.