Τοποθέτηση ΦΠΚ Πρωτοπορία: Σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου

Με προβληματισμό παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αδυναμία έναρξης της επόμενης φάσης των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι καθυστερήσεις, οι διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ αρχιτεκτόνων και Πανεπιστημίου, καθώς και οι μεγάλες αυξήσεις του κόστους του έργου, αποτελούν ανησυχητικά σημεία που επηρεάζουν άμεσα τους φοιτητές.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ανάγκη για επαρκή και οικονομικά προσβάσιμη στέγη είναι πιο επιτακτική από ποτέ, ειδικά εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να εξασφαλίσουν ότι οι νέες φοιτητικές εστίες θα παραδοθούν το συντομότερο δυνατό, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το έργο είναι οικονομικά βιώσιμο και ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι διαδικασίες να προχωρούν με ρεαλιστικά κόστη και λογικά χρονοδιαγράμματα, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις. Η ανάγκη για στέγαση απαιτεί πολιτική βούληση. Περιμένουμε από όλους τους εμπλεκόμενους να προχωρήσουν με την υλοποίηση του έργου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Αν έχουν γίνει λάθη ή παρατυπίες, είναι καθήκον της πολιτείας να επιληφθεί και να διασφαλίσει ότι η διαδικασία θα προχωρήσει. 

Ως ΦΠΚ Πρωτοπορία, υπογραμμίζουμε ότι το ζήτημα της προσιτής φοιτητικής στέγης πρέπει να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα των υπεύθυνων φορέων. Η προσφορά προσιτής και ποιοτικής φοιτητικής στέγης δεν είναι προαιρετική, αλλά μια θεμελιώδης ανάγκη των φοιτητών μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν συνεχώς αυξανόμενα κόστη διαβίωσης.

Ως ΦΠΚ Πρωτοπορία παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για τη μείωση του κόστους ζωής των φοιτητών, εστιάζοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και τη μείωση των καθημερινών εξόδων.


Ως ΦΠΚ Πρωτοπορία, προτείνουμε:

  1. Αξιοποίηση υφιστάμενων πολυκατοικιών: Ενοικίαση από το Πανεπιστήμιο Πολυκατοικιών και προσφορά των διαμερισμάτων με κοινωνικά ενοίκια μέχρι την υλοποίηση της Β’ φάσης εστιών. 
  2. Πρόσθετος προϋπολογισμός: Προκειμένου να καλυφθούν τα αυξημένα ενοίκια και να υποστηριχθούν επιπλέον φοιτητές να δημιουργηθεί μηχανισμός στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου οι δυνητικά δικαιούχοι φοιτητικών εστιών (εάν για παράδειγμα σήμερα είχαμε ακόμα 450 εστίες) να πληρώνουν ενοίκιο ίσο με των φοιτητικών εστιών και το υπόλοιπο να επιδοτείται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Με αυτήν την οικονομική ενίσχυση, θα διασφαλιστεί ότι οι φοιτητές θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους χωρίς οικονομικές δυσκολίες. 
  3. Συνεργασία μέσω BOT(Build-Operate-Transfer) : Η μέθοδος BOT επιτρέπει τη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν την κατασκευή των νέων φοιτητικών εστιών. Ο ιδιώτης θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή, θα διαχειρίζεται τις εστίες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια θα τις παραδώσει στο Πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια διαχείρισης των φοιτητικών εστιών, το ενοίκιο θα καθορίζεται από το Πανεπιστήμιο.Αυτό το μοντέλο συνεργασίας διασφαλίζει την ταχύτερη ολοκλήρωση των εστιών χωρίς να επιβαρυνθεί άμεσα ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ παράλληλα ενισχύει τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα στη διαχείριση των πόρων.

Ως ΦΠΚ Πρωτοπορία θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, και ειδικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Οικονομικών, να πράξουν τα δέοντα ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά. Το ζήτημα της φοιτητικής στέγασης δεν μπορεί να αφήνεται στην αβεβαιότητα και την αναβλητικότητα.