Ως ΦΠΚ Πρωτοπορία, καλούμε όλους/ες τους φοιτητές/τριες να συμπορευθούν μαζί με την ΠΟΦΕΝ στην αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους που θα λάβει χώρα στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, ώρα 12:30, στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού στη Λευκωσία.

Η συμμετοχή στην αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα ότι, η νεολαία της Κύπρου πρωταγωνιστεί και ενδιαφέρεται, διεκδικεί και αγωνίζεται, κρίνει και αποφασίζει! Ο κάθε ένας από εμάς συμμετέχει ενεργά, χωρίς να ξεχνά την καταγωγή του, παλεύει με κύριο γνώμονα και έγνοια την δίκαιη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Η 15η Νοεμβρίου του 1983 είναι μια ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου Τουρκία και Ραούφ Ντενκτάς παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου προχώρησαν στην «δημιουργία» και «αναγνώριση» του ψευδοκράτους. Ένα κράτος που ουδείς πλην της Τουρκίας αναγνωρίζει.

Ως Πρωτοπορία καταδικάζουμε την παράνομη ανακήρυξη, με κάθε μέσο και τρόπο σε όλα τα μήκη της γης, θέλοντας να περάσουμε το μήνυμα πως δεν θα ξεπουλήσουμε σπιθαμή γης των προγόνων μας σε κανένα Αττίλα, και καλούμε όλες τις παρατάξεις, πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία μακριά από παραταξιακά συμφέροντα να συμπορευθούμε ΟΛΟΙ μαζί για την επανέναρξη των συνομιλιών και την εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για όλους τους νόμιμους κατοίκους.

Κάλεσμα κοινής συμπόρευσης και κοινού μηνύματος καταδίκης καταθέσαμε και στην ΠΟΦΕΝ καλώντας τα μέλη της Ομοσπονδίας σε κοινή αντικατοχική πορεία όπως ΠΡΑΞΑΜΕ και πέρσι. Κατα την περσινή χρονιά οι τρεις παρατάξεις που απάρτιζαν την ΠΟΦΕΝ μέσα από το τραπέζι των συζητήσεων κατέληξαν σε ένα Κοινό Πλαίσιο με αποτέλεσμα μια κοινή πετυχημένη πορεία των μελών της ΠΟΦΕΝ και της Μαθητικής Κίνησης. Το συγκεκριμένο πλαίσιο κατατέθηκε και φέτος από την παράταξη μας, μακριά από μικροπαραταξιακά συμφέροντα, με στόχο την ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ και το μαζικό κάλεσμα.

Αυτή την φορά όμως οι Συνάδελφοι της ΚΦ Προοδευτικής το απέρριψαν, στο ίδιο πλαίσιο που πέρσι τάχθηκαν υπέρ φέτος τάσσονται κατά φέρνοντας στο τραπέζι ένα Πλαίσιο ΝΤΡΟΠΗΣ για την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων.

Πιο κάτω παραθέτουμε τους λόγους που απέρριψαν το φετινό πλαίσιο:

1. Καταθέσαμε οι επίσημες σημαίες της εκδήλωσης να είναι οι Ελληνικές και Κυπριακές σημαίες. Οι συνάδελφοι το απορρίπτουν κατηγορηματικά, και στις ανακοινώσεις τους μάλιστα γράφουν για σημαίες «τρίτων χώρων». Ως ΦΠΚ Πρωτοπορία δεν καταθέσαμε ποτέ για σημαία «τρίτης χώρας», είμαστε συγκεκριμένοι, να είναι η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σημαία του έθνους.
Όταν το απορρίπτεται να μην φοβάστε να το γράψετε, απορρίψατε συγκεκριμένα να είναι επίσημες σημαίες η Ελληνική και η Κυπριακή.

2. Ζήτησαν να υπάρχουν συνθήματα στα τουρκικά. Αυτή την αποφράδα ημέρα ανακήρυξης του παράνομου «κράτους» να φωνάζουμε ως Ελληνοκυπριακή Νεολαία του τόπου τουρκικά συνθήματα επαναπροσέγγισης την ίδια ώρα που στους τόπους μας παρελαύνει ο κατοχικός στρατός. Ως Πρωτοπορία ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε υπέρ της επαναπροσέγγισης όμως την συγκεκριμένη μέρα στόχος είναι να σταλεί ένα και μοναδικό μήνυμα, το ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ.

3. Όσον αφορά το πλαίσιο λύσης, ως ΦΠΚ Πρωτοπορία αναφέραμε πάμπολλες φορές πως είμαστε υπέρ στην συζήτηση και εξεύρεση λύσης στη βάση των συμφωνιών 1977 και 1979, καταθέτοντας και τα σημεία που ως παράταξη επιζητούμε για να γίνει αποδεκτή από μέρους μας η οποιαδήποτε συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού.

Η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ συμμερίζεται και σέβεται όλες τις πολιτικές απόψεις, ακόμη και αν διαφωνούμε, και σεβόμενοι την άποψη όλων των παρατάξεων της ΠΟΦΕΝ, το τονίζουμε ΞΑΝΑ πως καταθέσαμε το ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ έτσι ώστε να μην υπήρχαν υπεκφυγές και δικαιολογίες για την φετινή αντικατοχική πορεία.

Δημόσια καλούμε ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ τους φοιτητές/τριες και όλες τις παρατάξεις να συμπορευθούμε μαζί με την ΠΟΦΕΝ στέλνοντας ΚΟΙΝΟ μήνυμα καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Είμαστε εκείνη η δύναμη της μαρτυρικής μας πατρίδας που ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ, που ο πόθος για επιστροφή στα κατεχόμενα μας σπίτια χτυπάει μέχρι το μεδούλι μας. Κανένα παράνομο μόρφωμα και καμιά χώρα με επεκτατικές και αχόρταγες ορέξεις δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα του αγώνα μας για επιστροφή!

Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια και θα το φωνάξουμε να ακουστεί μέχρι τη Μόρφου, τον Καραβά, την Αμμόχωστο και τον Απόστολο Ανδρέα.