30 Ιουλίου 2021

Περήφανοι ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ..

Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση σας καλωσορίζω στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΦΠΚ Πρωτοπορίας, με κεντρικό Θέμα “40 Χρόνια Ιστορίας 1981-2021” . Τέτοιες συγκεντρώσεις μας υπενθημίζουν την ιστορία μας και δίνουν το έναυσμα σε εμάς την νέα γενιά Πρωτοπόρων να συνεχίσουμε να κρατάμε τα λάβαρα της παράταξης ψηλά.

Ζούμε σε μια περίοδο που στερεότυπα δεκαετιών αλλάζουν, ο τρόπος ζωής της κοινωνίας μεταβάλλεται, τα βιώματα γίνονται εμπειρίες και αναμνήσεις. Σε μια Ιστορική αναδρομή 40 χρόνων, η ΦΠΚ Πρωτοπορία ,  συνεπής στο ραντεβού, συντονισμένη στις ανάγκες της εποχής, ακολουθώντας τα μηνύματα των καιρών, προσαρμόστηκε, αναδείχθηκε και στεριώθηκε σε κάθε Πανεπιστήμιο, σε κάθε αμφιθέατρο, σε κάθε τραπεζάκι, σε κάθε αντικατοχική πορεία.

Εδωσε μάχες, δεν συμβιβάστηκε με μετριότητες, συγκρούστηκε χωρίς φόβο όταν έπρεπε και όταν η Ιστορία το απαιτούσε. Οι αγώνες, η καθαρή φωνή ,    οι κρυστάλλινες θέσεις μας, είναι αυτά που μας ανέβασαν πρώτους στιςσυνειδήσεις των φοιτητών. Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ χαράσσει πορεία για το μέλλον. Αγωνίζεται ασταμάτητα, με κινητήρια δύναμή πάντα την εμπιστοσύνη των φοιτητων.

Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε φίλους, γνωστούς και συνοδοιπόρους σ’ αυτά τα ταξίδια που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια με τη Πρωτοπορία.

Με κάποιους έτυχε απλά να βρεθούμε σε ένα κοινό σημείο αναφοράς, με άλλους δώσαμε μάχες για την επιβίωση και την επόμενη μέρα της παράταξης, με κάποιους άλλους αγωνιστήκαμε ανιδιοτελώς για τα πιστεύω μας, με κάποιους άλλους ξεσπάσαμε με ουρλιαχτά και δάκρυα για να πανηγυρίσουμε τη δικαίωσή μας στις κάλπες, με κάποιους διαφωνήσαμε, λογομαχήσαμε, συγκρουστήκαμε.

Νιώθω όμως διπλά χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σε πρωτεργάτες της Πρωτοπορίας, σε καταξιωμένους ανθρώπους, ανάμεσα σε αφανείς ήρωες που ο κάθε ένας ξεχωριστά έβαλε το λιθαράκι του, σε ανθρώπους που ο χρόνος άφησε αναμμένη την φλόγα του Πρωτοπόρου, σε ανθρώπους που στην λέξη Πρωτοπορία βουρκώνουν, αναπολούν, εξιστορούν ιστορίες αλλιώτικες από αυτές που κατέγραψε η ιστορία, και έχουν χαραχτεί στις μνήμες του για πάντα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κάθε ένα σας ξεχωριστά για την σημερινή σας παρουσία και την προσφορά σας στην παράταξη, οφείλω να ομολογήσω μέσα από  σύντομηεπικοινωνία με παλιά στελέχη της Πρωτοπορίας με γέμισαν αισιοδοξία και περηφάνια αλλά συνάμα μου υπενθύμισαν την μεγάλη ευθύνη που αναλογεί στον κάθε ένα από εμάς, την νέα γενιά που σύντομα θα κληθούμε να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας αυτής της παράταξης, ξεπερνώντας το μεγαλύτερο εμπόδιο της παράταξης, που δεν είναι άλλο από την αδράνεια που έχει ως συνέπεια η πανδημία που ζούμε εδώ και 1μιση χρόνο.

Ήταν καλοκαίρι του 1981 μετά την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού, όταν μια ομάδα νεαρών φοιτητών, οι οποίοι συμμερίζονταν το όραμα του Γλαύκου Κληρίδη προχώρησαν σε διαβήματα για την δημιουργία φοιτητικής παράταξης. Η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ έταξε τον εαυτό της από την πρώτη στιγμή προασπιστή και αρωγό της εμπέδωσης και καλλιέργειας πολιτικής και ορθολογικής σκέψης στο τότε κλονισμένο από τον συναισθηματισμό φοιτητικό κίνημα.

Την ίδια στιγμή διακήρυττε την ανάγκη διατήρησης των ελληνοχριστιανικών ιδεών στα πλαίσια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Το εθνικό φρόνημα είχε υποστεί επικίνδυνη καθίζηση, χρεώθηκε το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Η ίδρυση μιας καινούργιας φοιτητικής παράταξης που θα έφερε το όνομα Φοιτητική Παράταξη Κυπρίων Πρωτοπορία ήταν αδήριτη ανάγκη. Οι αντιδράσεις σε ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν αναμενόμενες στο τότε κλονισμένο από τον φανατισμό φοιτητικό κίνημα το οποίο αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό την ιδέα δημιουργίας ενιαίας φοιτητικής παράταξης της Δεξιάς. Οι εθνικόφρονες φοιτητές ,βρέθηκαν υπό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό διωγμό. Εκεί ο Πρωτοπόρος απέδειξε ότι το κράμα με το οποίο θα φτιαχνόταν αυτή η παράταξη δεν λύγιζε, οι φουρτούνες και ο δυσκολίες θα την δυνάμωναν, και το μακρινό τότε 1981 σηματοδότησε την αρχή μιας σύγχρονής ένδοξης Ιστορίας. 

Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς το μεγαλείο αυτής της παράταξης. Αφού 40 Χρόνια μετά η ιστορία μας το ξεπληρώνει!

Η Πρωτοπορία έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις τωνφοιτητών, βρίσκεται τώρα πρώτη και αυτοδύναμη στην Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων, κατέχει την πρώτη θέση στις πλείστες Φοιτητικές Ενώσεις και εκπροσωπεί επάξια τον κάθε Φοιτητή σε κάθε Φοιτητικό χώρο και οπουδήποτε αλλού καλεστεί.

Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ του σήμερα αποτελείται από 16 τοπικές επιτροπές και συναντάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πρώτες τοπικές της ΦΠΚ Πρωτοπορίας ιδρύονται στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 1982 η παράταξη εντάσσεται ως πλήρες μέλος των European Democrat Students και έκτοτε διατηρεί την θέση του Αντιπροέδρου. Αυτό το επίτευγμα αποτελεί σημαντικό σταθμό και στην ίδια την ιστορία του Δημοκρατικού Συναγερμού γιατί ακριβώς η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ αποτέλεσε την πρώτη κυπριακή οργάνωση νεολαίας αλλά και πολιτικό οργανισμό ο οποίος ανέπτυξε σχέσεις με τον αντίστοιχο ιδεολογικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκτοτε η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ παραμένει ακούραστος φρουρός και πρεσβευτής του οράματος του Γλαύκου Κληρίδη για μια επανενωμένη και Ευρωπαϊκή Κύπρο.

Το 1982 επίσης ιδρύθηκε ο τοπική επιτροπή του ΑΤΙ ενώ το ίδιο έτος και η Πρωτοπορία Γερμανίας. Ακολουθεί το ιδρυτικό συνέδριο της Πρωτοπορίας Πάτρας, στην συνέχεια ιδρύεται η Πρωτοπορία Ιωαννίνων ,Αυστρίας, Ιταλίας και Αμερικής.

Το 1993 η ιδρύεται η Πρωτοπορία Πανεπιστημίου Κύπρου,επαναδραστηριοποιείται η Πρωτοπορία Κομοτηνής το 2002και ιδρύεται η Πρωτοπορία Ρεθύμνου και Ηρακλείου, ηΠρωτοπορία Βόλου το 2005, το 2007 η Πρωτοπορία Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου, του Πανεπιστημίου Φρετερικ και επανιδρύεται η ΠρωτοπορίαΛάρισας.

Το 2015 ιδρύεται η Πρωτοπορία Βουλγαρίας, το 2019επαναδραστηριοποιείτε η Πρωτοπορία ΑΞΙΚ και η Πρωτοπορία Τσεχίας. Και σήμερα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την ίδρυση μια νέας τοπικής στο Alexander College

Βασικός σκοπός της ίδρυσης της παράταξης ήταν και παραμένει η συμβολή των φοιτητών στους πολύπλευρους αγώνες του μαρτυρικού Ελληνικού Κυπριακού λαού για αποκατάσταση, δικαίωση και η καλλιέργεια υψηλού αγωνιστικού φρονήματος μεταξύ των Ελλήνων της Κύπρου.

Σκοπός επίκαιρος και αδιαπραγμάτευτος καθώς αγώνας για αποφυγή των τετελεσμένων σήμερα στην Αμμόχωστο είναι και δικός μας αγώνας, είναι κάτι που το οφείλουμε σε όσους έφυγαν, αλλά και κάτι που το χρωστούμε σε όσους σήμερα ζουν και στις επόμενες γενιές.

Αφουγκράζομαι τον παλμό σας, το παλμό του κάθε Πρωτοπόρου, αυτού όπου το 1981 Πρωτοπόρησε, δημιουργώντας μια Παράταξη Ευρωπαική,  που ως πρώτη προώθησε το Κυπριακό πρόβλημα και τα Φοιτητικά προβλήματα εκτός της Ελληνικής Επικράτειας όταν αυτό φάνταζε ιδιαίτερα δύσκολο.

Αφουγκράζομαι το παλμό του Πρωτοπόρου της Θεσσαλονίκης, στην ένδοξη τότε πορεία που το λάβαρο τηςΠρωτοπορίας έφτασε μέχρι τον Έβρο πριν 30 χρόνιαακριβώς.

Αφουγκράζομαι και αναπολώ τον παλμό των Πρωτοπόρων της Ελλάδας στις Αντικατοχικές πορείες και εκδηλώσεις, όπου οι ιαχές τους βοούν από άκρη σε άκρη περνώντας το μήνυμα ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Το παλμό των Πρωτοπόρων του Ηνωμένου Βασιλείου που καταφέρνουν να κρατούν πρώτη και αυτοδύναμη την παράταξη, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των φοιτητών από κάθε γωνιά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το παλμό και το πάθος των Πρωτοπόρων της Κύπρου την ημέρα των εγγραφών και της εξασφάλισης θέσης, αδιαφορώντας για την ζέστη και την κούραση, εργάζονται αδιάκοπα, έτσι ώστε ο κάθε φοιτητής να λάβει την μέγιστη βοήθεια.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναδείξω τον παλμό των Πρωτοπόρων σε όλους τους χώρους σπουδών την ημέρα τωνΓενικών συνέλευσεων και εκλογών όπου οι κόποι, τα ξενύχτια του κάθε Πρωτοπόρου μετουσιώνεται σε πράξη, την στιγμή που η κάλπη ανοίγει, με Άγγελους γεμάτη.

Εκείνο το απερίγραπτο συναίσθημα χαράς, συγκίνησης και περηφάνιας, εκεί που η κούραση δεν έχει πια σημασία, αφού πια νιώθεις ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ!

Χαράζουμε πορεία ήταν το σύνθημα με το οποίο έκλεισε το περσινό Παγκύπριο Συνέδριο, μια ένδοξης ιστορίας 40 ολόκληρων χρόνων.

Χαράξαμε πορεία λοιπόν, μια πορεία που δεν έχει τέλος, ουτε ταβάνι.

Χαράζουμε πορεία και σήμερα, για να γράψουμε μια ακόμη χρυσή σελίδα στην ιστορία μας,

Να διατηρήσουμε την ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στην κορυφή, να κυματίζει πάλι το γαλάζιο  πρώτο μες στον ουρανό σε κάθε χώρο σπουδών .

 

Σίμος Ιωακείμ

Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ