Σας καλωσορίζω, στο Παγκύπριο Συνέδριο της Φοιτητική Παράταξης Κυπρίων ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, της μεγαλύτερης φοιτητικής παράταξης αυτού του τόπου.

Ένα συνέδριο που σηματοδοτεί μια νέα αρχή, με σκοπό να συνεχίσει την ιστορική και ανοδική πορεία της παράταξης μας, και να εδραιώσει το μήνυμα ότι θα βρισκόμαστε ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.

Η χρονιά που ολοκληρώνεται σήμερα, βρίσκει την παράταξη μας να κατέχει την πρωτιά στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα για μια ακόμη χρονιά,  με ποσοστό 48% , μετα από διαδοχικές εκλογικές μάχες σε 15 χώρους σπουδών σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό.

Αποτελέσματα που μας επιτρέπουν για 2η συνεχόμενη θητεία στην ΠΟΦΕΝ να κατέχουμε 6 από τις 11 έδρες της ομοσπονδίας και συνεπώς και την ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ. Γράφοντας με χρυσά γράμματα στην ιστορία του φοιτητικού κινήματος πως μια και μόνο παράταξη όχι μόνο κατέστη αυτοδύναμη αλλά πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό κατέχει μια παράταξη στην ιστορία της ΠΟΦΕΝ.

Όλα τα πιο πάνω αποτέλεσαν το επιστέγασμα των κόπων, των θυσιών αλλά και της καλής δουλείας που επιτελείται στην μακρόχρονη πορείας της ιστορικής  παράταξης μας. Όμως δεν θα φάνταζαν ρεαλιστικά, αν δεν είχαμε την συνδρομή όλων εσάς, τα στελέχη της πρώτης γραμμής αλλά και όσους στο κάλεσμα του Πρωτοπόρου ανταποκρίθηκαν σαννα μην πέρασε μια μέρα από όταν οι ίδιοι έδιναν τις μάχες τους στα φοιτητικά τους χρόνια.

Βλέπετε αν για κάτι μπορεί να είμαστε περήφανοι είναι για τον τίτλο του Αιώνιου Πρωτοπόρου, που όσα χρόνια και αν περάσουν οι θύμισες και οι επιτυχίες είναι χαραγμένες ανεξίτηλα στις ζωές μας. Για αυτό αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια, επιβεβαιώσαμε ότι οι ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ενωμένοι μπορούν να πετύχουν οποιοδήποτε στόχο ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο που εμφανίζεται απέναντι τους.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω στο 2020, όταν τέτοιες μέρες αναλαμβάναμε την ηγεσία της εκτελεστικής, η ‘’σκυτάλη’’ που προσωπικά παρέλαβα από τον Γιώργο Οικονομίδη φάνταζε βαριά και ασήκωτη. Βαριά όπως την ιστορία αυτής της παράταξης. Ήταν τότε που θέσαμε στόχο την έναρξη μιας νέα εποχή της ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.

  • Εκσυγχρονίζοντας το καταστατικό της παράταξης με το άνοιγμα της θέσης του Αναπληρωτή Προέδρου, θέση που έχουν σήμερα όλοι οι σύγχρονοι οργανισμοί.
  • Αναβαθμίσαμε την ιστοσελίδα της παράταξης μας, όπου πλέον εύκολα μπορεί ο οποιοσδήποτε να ενημερώνεται για όλες τις δράσεις, εκδηλώσεις, θέσεις και άμεσα και απλά να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας και να ζητήσει βοήθεια, να μεταφέρει εισηγήσεις και προτάσεις του.
  • Εγκαινιάσαμε μέσω της ιστοσελίδας μας, για πρώτη φορά τις ηλεκτρονικές εγγραφές μελών, που πλέον επιτρέπουν στον οποιοδήποτε ανά πάσα στιγμή όσο κοντά ή μακριά και αν βρίσκεται να ενταχθεί στις τάξεις της Πρωτοπορίας.
  • Δημιουργήθηκε αρχείο ανακοινώσεων, αρθρογραφίας και φωτογραφικού υλικού από όλη την δράση της παράταξης.
  • Την άμεση και συχνή επικοινωνία με την ηγεσία της Μαθητικής Κίνησης της παράταξης μας, με στόχο την ενημέρωση για τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της μαθητιώσας νεολαίας. Και με συνεννόηση και πλάνο, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τα στελέχη της ΜΑΚΙ και να τα εντάξουμε στην ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.
  • Αυτά τα δύο χρόνια καταβλήθηκε προσπάθεια για να γίνει όσο το δυνατό μεγαλύτερη η οικονομική στήριξη στις τοπικές μας επιτροπές, αλλά παράλληλα και συνετή και διαφανείς οικονομική διαχείριση, και ευχαριστώ όσους συνέλαβαν σε αυτό.
  • Πραγματοποιήσαμε με επιτυχία Ενημερωτικές συναντήσεις πρωτοετών σε διαφορετικές επαρχίες, θεματικές εκδηλώσεις διαδικτυακά και στα πανεπιστήμια, ενημερωτικές διαλέξεις για το Κυπριακό, δράσεις μέσα στα πανεπιστήμια που αφορούσαν την ευαισθητοποίηση των φοιτητών σχετικά με το περιβάλλον, διαλέξεις σχετικά με την προσφορά των Κυπριών στους εθνικούς μας αγώνες, εθελοντικές αιμοδοσίες, αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα από τη δράση της Πρωτοπορίας
  • Για πρώτη φορά, διοργανώσαμε συμβολικό μαραθώνιο, 67 χιλιομετρων ειςμνημην του ηρωικου απελευθερωτικου αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Με σκοπό να αποτιμήσει μέγιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές του ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ αγώνα. Ο μαραθώνιος αρχίσε ξημερώματα της 1ης Απριλίου από τα αιματοβαμένα και ηρωικά βουνά του Μαχαιρά και κατεληξε στα Φυλακισμένα μνηματα.
  • Διοργανώσαμε Παγκύπριο Φιλανθρωπικό Τουρνουά Φούτσαλ σε συνεργασία με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Μικροί Ήρωες, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα, όλα τα έσοδα δόθηκαν προς ενίσχυση του πολύτιμου τους έργου ώστε κανένα παιδί να μην παλεύει μόνο του.
  • Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του EDS Beppe Galea για τον χαιρετισμό του όπως και όλα τα μέλη που έχουμε την τιμή να συμμετέχουν στο σημερινό μας συνέδριο, κάτι το όποιο συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της παράταξης μας. Να τους ευχηθώ καλές εργασίες στο αυριανό τους συνέδριο και καλή διαμονή στην χώρα μας.

Τέλος κάνοντας τον απολογισμό, είναι με ιδιαίτερη περηφάνεια και ικανοποίηση που την φετινή χρονιά η παράταξη μας παρουσίασε καινοτόμες και σύγχρονες προτάσεις, οι οποίες προήλθαν από τους ίδιους τους φοιτητές και της ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την δημιουργία διαδικτυακού Κέντρου εξυπηρέτησης του Φοιτητή και Γραφείου Σταδιοδρομίας που σκοπό έχουν την  άμεση σύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας αλλά και την ενίσχυση της διασύνδεσης Κράτους και Φοιτητή.

Όλα όσα προανάφερα αποτέλεσαν την μετάβαση στην νέα εποχή για την παράταξη μας, μια εποχή γεμάτη προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Με πιο σημαντική αυτή των προεδρικών εκλογών τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Μια πρόκληση για το δικό μας μέλλον, για το μέλλον της πατρίδας μας. Αυτή η μάχη μοιάζει όσο ποτέ άλλοτε με τις μάχες που δώσαμε στα πανεπιστήμια σε κάθε χώρο σπουδών απέναντι στον λαϊκισμό, τον μηδενισμό και τις συμμαχίες που μοναδικό σκοπό είχαν να πλήξουν  την παράταξης μας. Κάθε τους προσπάθεια απέτυχε γιατί ήμασταν ενωμένοι, με κοινό στόχο και όραμα επικρατήσαμε.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά  τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου και να επισημάνω ενώπιων του Παγκυπρίου Συνεδρίου ότι η πόρτα του ήταν πάντα ανοιχτή σε οτιδήποτε τον χρειαστήκαμε.

Πρόεδρε ο μεγάλος στόχος είναι αυτά τα ψηλά ποσοστά τα οποία καταγράφει η Πρωτοπορία μέσα στα πανεπιστήμια να τα καρπώνεται και ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην κοινωνία. Στην μάχη των προεδρικών δηλώνουμε παρών και είμαστε στην διάθεση σας. Αυτή η μάχη είναι και δική μας, και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε. Σε μια εποχή που το ψεύτικο έγινε τόσο αποδεκτό, εμείς  οφείλουμε και πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και αληθινοί. Ωφέλιμοι για τον τόπο μας και όχι απλά αρεστοί.

Προτού κλείσω την ομιλία μου, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στον νέο πρόεδρο και τη νέα εκτελεστική επιτροπή της παράταξής μας. Γνωρίζοντας τον καθένα προσωπικά, είμαι βέβαιος ότι θα αντεπεξέλθουν με επιτυχία και θα κρατήσουν την παράταξη για πάντα  στην Πρωτοπορία, εκεί που της αρμόζει και της αξίζει.

Το μέλλον σας ανήκει.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον κάθε Πρωτοπόρο ξεχωριστά για τις μάχες που δώσαμε τα τελευταία χρόνια, την εκτελεστική επιτροπή για την άριστη συνεργασία που είχαμε σε όλα τα επίπεδα.

Απόψε με το πέρας του συνεδρίου, κλείνει το μεγαλύτερο κεφάλαιο στην μέχρι τώρα ζωή μου. Αυτό που άλλαξε οριστικά την ζωή μου και με διαμόρφωσε ως άνθρωπο και ως χαρακτήρα.

Πριν ακριβώς 9 χρόνια είχα την τιμή να ενταχθώ στην ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Θεσσαλονίκης, στην οποία θα είμαι ευγνώμων για πάντα, και ιδιαίτερα στους ανθρώπους που πίστεψαν σε εμένα και είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί τους και να μάθω από αυτούς.

Στην πορεία έμαθα να διεκδικώ, να διαπραγματεύομαι, να υπερασπίζομαι τις αξίες και να παλεύω για τα ιδανικά της παράταξης μας, μα πάνω από όλα όμως έμαθα να είμαι άνθρωπος να προσφέρω, να συμμετέχω και να διεκδικώ το καλύτερο για την γενιά μας.

Ήρθε η στιγμή που θα πρέπει να κοιτάξω πίσω και να αναπολήσω τον νεαρό φοιτητή που περνούσε τότε κατώφλι του οικήματος της παράταξης, και να αντιληφθώ σήμερα ότι ο νεαρός έγινε ένας νέος οικογενειάρχης, μιας οικογένειας που οφείλω στην ιδιά την Πρωτοπορία.

Μεγάλωσα με τις αξίες αυτής της παράταξης, έμαθα να πορεύομαι με σεβασμό και ταπεινότητα, Μεγάλωσα προόδευσα, έγινα ο άνθρωπος που είμαι σήμερα, και για αυτό θα είμαι πάντα ευγνώμων.

Φίλες και Φίλοι,

Αυτά τα 2 χρόνια που είχα την ευκαιρία να βρίσκομαι στην ηγεσία της ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ έμελλε να ζήσω τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου, αλλά και άσχημες στιγμές, ο κοινός παρονομαστής όμως ήταν πάντοτε οι Πρωτοπόροι οι όποιοι με στήριξαν και στάθηκαν διπλά μου όποτε χρειάστηκε.

Τώρα είναι ώρα για έμενα να ευχαριστήσω όλους εσάς, που δούλεψαν, συνεργάστηκαν και αγωνίστηκαν μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια.

Το να είμαι Πρωτοπόρος ήταν προνόμιο, το να είμαι πρόεδρος της παράταξης ήταν τιμή μου.

 

Περήφανοι Πρωτοπόροι, νιώθω τυχερός που υπήρξα ένας από εσάς,

 

Νιώθω ευλογημένος που υπήρξα ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ..

Σας ευχαριστώ.