Αναφορικά με την λειτουργία της πλατφόρμας «edupass.gov.gr» με σκοπό την ομαλή και ασφαλή επιστροφή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια επιθυμούμε να θέσουμε ενώπιον των αρμόδιων αρχών προβλήματα που προκύπτουν για τους Κύπριους φοιτητές και συγκεκριμένα την αδυναμία υποβολής δήλωσης στην πλατφόρμα διότι δεν κατέχουν ή/και δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης ΑΜΚΑ ή εξαιτίας της διεκπεραίωσης του εμβολιασμού τους στη Κύπρο.

 

Σύμφωνα με τις πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις που ρυθμίζουν τον τρόπο επαναλειτουργίας των ΑΕΙ με φυσική παρουσία φοιτητών και διδακτικού προσωπικού, ορίζεται ότι κάθε ενδιαφερόμενος θα υποβάλει δήλωση, μετά την οποία η εν λόγω πλατφόρμα θα εξάγει το αποδεικτικό προς επίδειξη προς τους αρμόδιους λειτουργούς των Πανεπιστήμιων το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα εισόδου στα Πανεπιστήμια και συμμετοχής στην διά ζώσης εκπαίδευση. Κρίσιμο στοιχείο για την δήλωση του ενδιαφερόμενου αποτελεί η καταχώριση ΑΜΚΑ, μέσω του οποίου διαφαίνεται εάν ο ενδιαφερόμενος έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει.

 

Ωστόσο, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι πολλοί φοιτητές, υπήκοοι άλλων κρατών και κυρίως της Κύπρου, δεν κατέχουν ΑΜΚΑ. Εφόσον η καταχώριση ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της δήλωσης και εν τέλει για την είσοδο στους χώρους των ΑΕΙ, δημιουργείται μία δυσμενής διάκριση για εμάς τους φοιτητές που έμμεσα αποκλειόμαστε από την αναμενόμενη επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης.

 

Όσον αφορά τη διαδικασία έκδοσης προσωρινού ΑΜΚΑ κάτι το οποίο θα μπορούσε να λύσει προσωρινά το πρόβλημα και εκεί εντοπίζονται από τους φοιτητές σοβαρά προβλήματα.

 

Επιπρόσθετα προβλήματα εντοπίζονται και για τους εμβολιασμένους ή όσους φοιτητές έχον νοσήσει και κατέχουν ΑΜΚΑ. Η πλατφόρμα ΗΔΙΚΑ δεν έχει καταχωρημένα τα στοιχεία από το Κυπριακό εμβολιαστικό πρόγραμμα με αποτέλεσμα να μην προχωράει η διαδικασία για τους Κύπριους φοιτητές που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.

 

Αιτούμαστε όπως προβλεφθεί μία εναλλακτική λύση για τους φοιτητές που δεν κατέχουν ή/και δεν τους παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης ΑΜΚΑ, ώστε να έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση στην πλατφόρμα «edupass.gov.gr», όπως ισχύει και στη διαδικασία έκδοσης Φοιτητικής Ταυτότητας .

 

Επίσης, αιτούμαστε την δυνατότητα προσκόμισης του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid-19 (νόσησης ή εμβολιασμού), που εκδίδεται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως επιβεβαίωση της δυνατότητας των φοιτητών για συμμετοχή στην δια ζώσης εκπαίδευση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Στην προσπάθεια μας για άμεση επίλυση του προβλήματος που προκύπτει στην λειτουργεία της πλατφόρμας «edupass.gov.gr», ως παράταξη προχωρήσαμε στην αποστολή επιστολής στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα . Επίσης σε σημερινή συνεδρία της ΠΟΦΕΝ αναδείξαμε το ζήτημα και αποφασίστηκε η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων αρχών που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του ζητήματος.