Οι Εθνικές επέτειοι είναι πάντα μια ευκαιρία θύμησης και αυτοκριτικής. Θύμησης των αγώνων που υμνούμε, αυτοκριτικής αν σταθήκαμε αντάξιοι της θυσίας των Ηρώων.

Η 25η Μαρτίου του 1821 παραμένει ευλαβικά ως μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της Ελληνικής ιστορίας. Οι αγωνιστές του ’21 ερωτευμένοι με την ίδια τη ζωή, μα έτοιμοι να την θυσιάσουν για την ελευθερία. Εκεί, ανάμεσα στα μαρμαρένια αλώνια να έρθουν αντιμέτωποι με το θάνατο και στο τέλος να νικήσουν. Αφού για εκείνους ακόμη και η θυσία είναι νίκη. Και είναι σ’ αυτή την επιλογή που ο θάνατος γίνεται συνειδητή ενέργεια.

Το 1814 συστήνεται η Φιλική Εταιρεία που έμελε να ήταν η αρχή για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Από τα σοκάκια της Οδησσός και από άκρη σε άκρη, ο πόθος των Ελλήνων για ελευθερία έσμιγε με την αγάπη για το Έθνος. Από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη μέχρι τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο μέχρι τον Παπαφλέσσα, από τον Αθανάσιο Διάκο μέχρι την Μπουμπουλίνα και την Μαντώ Μαυρογέννους το κάλεσμα ήταν ένα: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ!

Ζήτω η ελληνική επανάσταση!
Ζήτω το 1821!