Σαν ψέμα ακούστηκε στους Άγγλους αποικιοκράτες η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Σαν ψέμα, καθώς δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι κάτι αμούστακα παλικάρια θα ξεσηκώνονταν ψάχνοντας τον δρόμο για την Ελευθερία.

 

Η δίψα για την απελευθέρωση φώλιαζε για καιρό στις καρδιές των Ελλήνων της Κύπρου και η 1η Απριλίου του 1955 έμελε να είναι η μέρα που σημαδεύει την ιστορία του τόπου μας. Τις πρώτες πρωινές ώρες, εκρήξεις και βομβαρδισμοί σήμαναν την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. που διήρκησε 4 χρόνια.

 

Η νεολαία ήταν ο καθοδηγητής του αγώνα, καθώς εκατοντάδες νέοι και νέες, μαθητές και μαθήτριες, βοήθησαν τόσο στην έναρξη αλλά κυρίως στην «διαδρομή της Λευτεριάς». Προκηρύξεις κρυμμένες στις σάκες μαθητριών, συνθήματα στους τοίχους, στέλνοντας το μήνυμα της απελευθέρωσης.Μαθητικές παρελάσεις και διαδηλώσεις για να περαστεί το μήνυμα στους τότε δυνάστες της Κύπρου, ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν «αποκόπηκαν» πότε από το Εθνικό Κέντρο παρά τα όποιαδίποτε μέτρα λαμβάνονταν τα προηγούμενα χρόνια από τους αποικιοκράτες. Ότι οι νέοι της Κύπρου ήταν έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Αγωνιστές από κάθε γωνιά της Κύπρου, από τον αχυρώνα στο Λιοπέρτι μέχρι το κρησφύγετο στον Μαχαιρά, από τα κρατητήρια μέχρι την αγχόνη κοιτούσαν κατάματα τον θάνατο και  έπαιρναν τον δρόμο για την Λευτεριά.

 

Ήταν 1η Απριλίου του 1955, έμοιαζε σαν ψέμα κι όμως ήταν πέρα για πέρα αληθινό. Εξηνταεπτά χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, τιμούμε σήμερα ευλαβικά τους Ήρωες θαυμάζοντας το σθένος και το μεγαλείο της ψυχής τους. Η δική τους θυσία μας κοιτάζει καθημερινά και μας κρίνει αναλόγως αν σταθήκαμε αντάξιοι του μεγαλείου της.

 

Ήταν απλά κάτι αμούστακα παλικάρια, μα «ζωή σε ‘σας ο θάνατος και αθάνατοι θα μείνετε»

 

Αναλογιζόμενοι την αξία και τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν οι ήρωες μας  η Φοιτητική Παράταξη Κύπριων ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ διοργάνωσε μαραθώνιο 67 χιλιομέτρων, με σκοπό να θυμίζει σε όλους τις θυσίες όλων αυτών που έδωσαν την ψυχή τους στον αγώνα αλλά κυρίως για να τιμήσει τους ήρωες της Κύπρου.  Η έναρξη έγινε τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου από το άγαλμα του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρήγορη Αυξεντίου στην Ιερά Μόνη Μαχαίρα  και τερμάτισε στα φυλακισμένα μνήματα όπου  κατατέθηκε στεφάνι με σκοπό να αποτιμήσει μέγιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές του ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.  Μέσα και από την σημερινή συμμετοχή στην εκδήλωση μας απο νέους ανθρώπους (40 δρομείς) είμαστε πεποισμένοι ότι μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη αλλά κα τον πόθο για επανένωση της πατρίδας μας και επιστροφή μας στις πατρογωνικές μας εστίες.

Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες, σκοπός μας η καθιέρωση του μαραθωνίου ανήμερα της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959,γι’αυτό  και καλούμε όλες τις νέες και νέους να συμπορεύονται μαζί μας κρατώντας ζωντανές τις ιστορίες και θυσίες κάθε ήρωα μας. Ως νέοι αυτού του τόπου τιμούμε τους ήρωες μας και παλεύουμε για μια Κύπρο ελεύθερη.