| Δελτίο Τύπου για το Στεγαστικό Ζήτημα |

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις από την μέρα έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και τις ανεπίτρεπτες ενέργειες της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, νιώθουμε την ανάγκη να τοποθετηθούμε σχετικά με τα τεκταινόμενα με σκοπό να μεταφέρουμε την δική μας θέση στον Φοιτητικό κόσμο.

Λόγω της παγκόσμιας κρίσης, την μετά κορωνοιού εποχή καθώς και την αύξηση του πληθωρισμού, από την μέρα έναρξης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ολόκληρη η Ευρώπη έχει επηρεαστεί οικονομικά και η φοιτητική κοινότητα της Κύπρου δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς προβλήματα. Μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την περίοδο σαφώς και είναι το στεγαστικό πρόβλημα που ιδιαίτερα στην Λεμεσό τόσο οι τιμές είναι στα ύψη όσο και η προσφορά διαμερισμάτων είναι μειωμένη με αποτέλεσμα αρκετοί φοιτητές να αναγκάζονται είτε να εξασφαλίζουν σπίτια σε υψηλές τιμές είτε να μην προχωρούν στην ενοικίαση στην πόλη που σπουδάζουν.

Σε κάθε περίπτωση ως ΦΠΚ Πρωτοπορία δεν είναι αποδεκτό για εμάς και γιαυτό προχωρούμε σε διάφορες διαβουλεύσεις σχετικά με το ζήτημα. Βέβαια, σαν ενεργά σύνολά εντός των δημοσίων Πανεπιστημίων της χώρας, όπου είναι αποδεκτό από ολόκληρη την κοινωνία πως αποτελούν πρότυπο στην ανατολική μεσόγειο, αλλά και σαν εκπρόσωποι των φοιτητών σε όλα τα αρμόδια σώματα εκπροσώπησης φοιτητών και στην ΠΟΦΕΝ, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα για διάφορα μικροπαραταξιακά συμφέροντα και σκοπούς ψηφοθηρίας να μετατρέψει τους χώρους σπουδών σε χώρους ανομίας και αταξίας.

Όταν κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εικόνες ανάλογες αυτών που βλέπουμε καθημερινά από αναρχικές παρατάξεις σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, εμείς οραματιζόμαστε Πανεπιστήμια που θα παρέχουν στους νέους της Κύπρου ανταγωνιστικά πτυχία και ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και παροχή όλων εκείνων των δεξιοτήτων που θα μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε αυτά που εμείς ονειρευόμαστε.

Τέλος, πρόταση της παράταξης μας είναι να μπορέσει η κυβέρνηση με βάση Κοινωνικό-οικονομικών κριτηρίων να προωθήσει σχέδιο επιδότησης ενοικίων καθώς και μακροπρόθεσμα να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες για να ανεγερθούν νέες εστίες σε προσιτές οικονομικά τιμές με σκοπό την άμεση επίλυση του προβλήματος. Επίσης προτείνουμε την αναβάθμιση των δημοσίων συγκοινωνιών της χώρας με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Προτείνουμε επίσης την πραγματοποίηση συνάντησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την ΠΟΦΕΝ όπου θα τεθούν κάτω όλες οι προτάσεις και ιδέες για ουσιαστική επίλυση του προβλήματος και εύρεση τελικής λύσης με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της φοιτητικής κοινότητας.