| Δελτίο Τύπου για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους |

Σήμερα, 15 Νοεμβρίου, προστίθεται ακόμη ένας χρόνος από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, συμπληρώνοντας 40 χρόνια από το τραγικό αυτό γεγονός. Η Τουρκία, μετά την βάναυση εισβολή της εκείνο το μαύρο πρωινό της 20ης Ιουλίου 1974, αλλά και την παράνομη και παρατεταμένη κατοχή της Βόρειας Κύπρου, προχώρησε σε ακόμα μια καταδικαστέα πράξη. Εννέα χρόνια μετά, το 1983 ο Ράουφ Ντεκτάς, κατόπιν οδηγιών της Άγκυρας, προχώρησε στην ίδρυση της λεγόμενης
«Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στα κατεχόμενά μας εδάφη. Η ενέργεια αυτή επεφερε τη συνέχιση της μη νόμιμης κατοχής, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων που θα οδηγούσαν στην αναγνώριση των κατεχόμενων μας εδαφών, ως ανεξάρτητο κράτος.

Σύμφωνα με τα όσα πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο, πρόκειται για μια πράξη, η οποία χαρακτηρίζεται ως παράφωρη παραβίαση των επιτάξεων του χάρτη του ΟΗΕ. Από τότε μέχρι σήμερα, η μοναδική χώρα που έχει αναγνωρίσει τη ονομαζόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» είναι η Τουρκία. Παράλληλα, όμως, προς ένδειξη υποστήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία και προς την ανάγκη ανάδειξης της οικουμενικής δικαιοσύνης, το Συμβούλιο Ασφαλείας, με σχετικά ψηφίσματα, έχει καταδικάσει την πράξη αυτή.

Η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στέκεται, με τον πιο έντονο τρόπο, αρωγός καταδίκης της τουρκικής αυτής ενέργειας, καθώς επηρεάζει δυσμενώς τις προσπάθειες για εύρεση μίας γόνιμης και παραγωγικής λύσης του Κυπριακού Προβλήματος για ειρηνική διευθέτηση των όσων το περικλύζουν. Ταυτοχρόνως, μέσα από αυτή διαφαίνεται απροκάλυπτα η πολιτική και η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό πρόβλημα. Κυρίως όμως, συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι πραγματικοί στόχοι της Τουρκίας, μέσα από την εισβολή στο νησί μας ήταν διαφορετικοί από το επιχείρημα που προέτασσε περί επέμβασης στην Κύπρο για προστασία των Τουρκοκυπρίων και επαναφορά της ειρήνης. Για αυτό το λόγο, καλούμε κάθε μέσο του διεθνούς παρασκηνίου, όπως αντιδράσει στα γεγονότα, αλλά και στη συνεχώς αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, οδηγώντας την έτσι προ των ευθυνών της, συμβάλλοντας ακόμη και στις προσπάθειες για μία βιώσιμη λύση.