Την Κυριακή 3/12, η φοιτητική κοινότητα της Θεσσαλονίκης βρέθηκε σε ένα σταυροδρόμι, αντιμέτωπη με την επιλογή ανάμεσα στη στασιμότητα και την αβεβαιότητα ή σε μιας νέα εποχή προόδου και εκσυγχρονισμού για τη Φοιτητική Ένωση της Θεσσαλονίκης. Σε μια πράξη ενότητας και μαζικότητας, οι φοιτητές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του προτεινόμενου καταστατικού, σηματοδοτώντας μια κομβική στιγμή στην ιστορία του ιστορικού Συλλόγου μας με ένα ποσοστό έγκρισης 75,57%.
Ως ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ εκφράζουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κάθε ένα φοιτητή/ρια που συμμετείχε σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία, αυτούς που έγιναν κοινωνοί της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του συλλόγου, αλλα και αυτούς που καταψήφισαν το προτεινόμενο καταστατικό.
Ως η Πρώτη Δύναμη της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 35 χρόνια έχουμε χρέος προς την φοιτητική κοινότητα, με αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσουμε να αποτελούμε τον πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας της Φοιτητικής Ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου καταστατικού μέχρι ωσότου οι καρποί των προσπαθειών να αποτελέσουν το επιστέγασμα όλων αυτών που οραματίστηκε ο ιδρυτής του συλλόγου Κυριάκος Μάτσης, ένα σύλλογο για ΟΛΟΥΣ τους Κύπριους φοιτητές της Θεσσαλονίκης που να πορεύεται και να εργάζεται με γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες τους.
Δυστυχώς, εν μέσω αυτής της ιστορικής στιγμής του συλλόγου, αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε με ενα πλήρως καταδικαστέο περιστατικό που δεν έχει καμία θέση σε κανένα δημοκρατικό Σύλλογο. Μετά την έγκριση του νέου καταστατικού σημειώθηκε μια πράξη βίας, όταν συγκεκριμένο άτομο που καταψήφισε το καταστατικό πέταξε ένα μπουκάλι, με αποτέλεσμα τον μικροτραυματισμό μιάς συμφοιτητριας μας.
Εν έτη 2023, είναι επιτακτική ανάγκη για εμάς, ως υπερασπιστές της ευημερίας και των συμφερόντων των συμφοιτητών μας, να καταδικάσουμε απερίφραστα τέτοια γεγονότα και καλούμε ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες Παρατάξεις να πράξουν το ίδιο και να αποβάλουμε κάθε τέτοιου είδους συμπεριφορές που ουδεμία σχέση έχουν με το ήθος και ύφος του συλλόγου και του ιδρυτή του.
Ως Φ.Π.Κ Πρωτοπορία αναγνωρίζουμε και ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε από τις καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας την περασμένη Κυριακή.
Γίναμε μάρτυρες ξανά μιας διαδικασίας η οποία καθυστέρησε και κούρασε τους συμφοιτητές μας οι οποίοι προσήλθαν κανονικά στις ώρες εγγραφών και εν τέλει μπήκαν στην αίθουσα για να ξεκινήσει η Γενική Συνέλευση μετά τις 16:00.
Αυτές οι συνθήκες και αυτά τα δεδομένα αποτελούν πλέον παρελθόν καθώς με την ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ του νέου καταστατικού προνοούνται και τα εξής:
-Δημιουργία Μητρώων μελών ισχύς αντίστοιχης των ετών σπουδών των μελών και δικαίωμα επανεγγραφής για όσους ξεπερνούν τα έτη σπουδών με διάρκεια ένα χρόνο.
-Καθιέρωση συγκεκριμένων δικαιολογητικών που έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι ο κάθε συμφοιτητής/συμφοιτήτρια μας θα ασκεί απρόσκοπτα το δικαίωμα εγγραφής του στον Σύλλογο χωρίς καμία επιρροή από την οποιαδήποτε παράταξη.
-Ο Φοιτητής θα έχει το δικαίωμα να εγγράφεται στην ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης σε περιόδους εγγραφών κατα την διάρκεια του Ακαδημαϊκού έτους και θα μπορεί να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα ΜΟΝΟ με την επίδειξη της Ταυτότητας του, χωρίς ουρές αναμονής και το άγχος αν τα έγγραφα του είναι σωστά.
Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε ξανά όλο τον φοιτητόκοσμο της Θεσσαλονίκης για τον χρόνο, την υπομονή του και εν τέλει την υπερψήφιση του προτεινόμενου καταστατικού. Την Κυριακή γράφτηκε ιστορία στην ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης, ξεπέρασε τις απλές στιγμές- ήταν η απαρχή του εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης.
Η 3/12/2023 σηματοδοτεί την αλλαγή στην ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης και πλέον γυρίζουμε σελίδα, ΚΑΙ σε αυτή την Ιστορική στιγμή η Φοιτητική Παράταξη Κυπρίων Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης ήταν συνεπής στο ραντεβού της, παρούσα και περήφανη στέκεται ξανά στην σωστή πλευρά της Ιστορίας μακριά απο μικροπαραταξιακά συμφέροντα.
Σε αυτό το σημείο θέλουμε να καλέσουμε όλους τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης, ανεξάρτητα αν υπερψήφισε, καταψήφισε το προτεινόμενο καταστατικό, συμμετείχε ή όχι , να συμπορευτεί μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια με ενότητα και ενεργό συμμετοχή.
Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα ιδανικά αυτής της ιστορικής Φοιτητικής Ένωσης και να δημιουργήσουμε ένα σύλλογο όπου τον πραγματικό λόγο και ρόλο θα έχουν οι ίδιοι φοιτητές, όπου οι εκπρόσωποι αυτών θα καλούνται και να καταρτίσουν την Ε.Φ.Ε.Κ.Θ. αλλά και να την διατηρούν στο προσκήνιο με καινοτόμες δράσεις και προτάσεις καθιστώντας την πρότυπο Φοιτητικών Ενώσεων.
ΥΓ. Είναι τραγελαφικό οτι αυτοί που διαμαρτύρονται σε ανακοινώσεις τους για την διαδικασία της Κυριακής, μπήκαν μέσα και χωρίς ίχνος ευθιξίας καταψήφισαν την απλοποίηση της.