Ως Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την επιστροφή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια, θα θέλαμε να επαναλάβουμε την πάγια θέση μας για την επιστροφή όλων των συμφοιτητών μας πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον με ασφάλεια. Παρόλα αυτά αντιλαμβανόμενοι την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας και τις απόψεις των ειδικών  και των αρμόδιων αρχών ότι την δεδομένη στιγμή είναι εφικτή η επιστροφή στα Πανεπιστήμια στο ποσοστό 2/3 με  προσκόμιση safe pass, προτείνουμε και επισημάνουμε εισηγήσεις προς όφελος των φοιτητών καθώς όπως και  η οποιαδήποτε απόφαση να επανεξετάζεται ανάτακτά διαστήματα με στόχο την ολική επιστροφή των φοιτητών με ασφάλεια.

Προτρέπουμε τα Πανεπιστήμια που ακόμα δεν πήραν τελική απόφαση για τον τρόπο επιστροφής των φοιτητών τους, να λάβουν υπόψιν την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού αλλά και όσα ήδη επικαιροποίησαν τις αποφάσεις τους να επανεξετάσουν. Όσο αφορά την διαδικασία της διενέργειας Rapid Test που θα κληθούν να επωμίζονται κάθε 72 ώρες οι φοιτητές, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια  από τα ίδια τα Πανεπιστήμια σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές με στόχο να εξασφαλίσουν προσφορέςώστε ο εν λόγο διαγνωστικός έλεγχος να γίνετε σε μονάδες εντός πανεπιστημίων στο χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον φοιτητή.

Επιβεβλημένο είναι όπως τα Πανεπιστήμια μεριμνήσουν ώστε ο οποιοσδήποτε διαγνωστικός έλεγχος προαπαιτείτε να παρέχεται δωρεάν σε όσους φοιτητές για λόγους υγείας δεν μπορούν να ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα ή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Επίσης βάση της απόφασης για χορήγηση δωρεάν rapid test στους μαθητές, θα μπορούσε να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο να ισχύσει κάτι ανάλογο και για τους φοιτητές.

Τέλος λαμβάνοντας υπόψιν ότι το μοναδικό όπλο για αναχαίτιση της πανδημίας μέχρι σήμερα είναι το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καλούμε τον φοιτητόκοσμο να αγκαλιάσει την προσπάθεια ώστε το συντομότερο δυνατό να επιστρέψουμε στο φυσικό μας περιβάλλον που δεν είναι άλλο από τις αίθουσες διδασκαλίας, τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια. Πεποίθηση μας ότι αυτό θα επιτευχθεί με την σωστή και έγκαιρη ενημέρωση της κοινωνίας.